Joskus elämä ei ole kaunista eikä helppoa, toisin kuin sosiaalisen median perusteella voisi kuvitella. Me kaikki kohtaamme elämässämme vaikeuksia ja vaikeita aikoja. Miten pääsemme niistä yli? Ja miksi J-la ylipäätään antaa meidän kärsiä? Silloin kun elämä on kaikkein vaikeinta, kysymme myös vaikeita kysymyksiä, eikä vastaukseksi riitä mitkään kliseet kuten "hymyile ja kaikki sujuu hyvin" vaan haluamme oikeita vastauksia.
Tämä ei ole mikään yksinkertainen kysymys, eikä vastauskaan ole yksinkertainen, kuitenkin juutalaisuudesta löytyy neuvoja ja viisautta myös vaikeita aikoja varten.
J-la antaa joskus meidän käydä läpi vaikeuksia, että oppisimme jotain tärkeää. Vaikeuksien kautta Hän yrittää kasvattaa meitä ja opettaa meitä, niin kuin isä kasvattaa lapsiaan.
Joskus Hän koettelee meitä, niin kuin hän koetteli aikoinaan Abrahamia, antaa meille kokeita, jotka vahvistavat meitä ja puhdistavat meidät.
Viisaat sanovat, että kaikki on J-lan kädessä paitsi jirat shamaim, J-lan pelko. Me kuitenkin helposti unohdamme, että kaikki omaisuutemme on vain lainaa J-lalta, niin kuin ruumiimme ja mielemmekin. Kärsimys rajoittaa meidä ylpeyttämme ja opettaa meille, että kaikki on J-lan kädessä. Meidän terveytemme on haavoittuvainen, älykkyytemme rajallinen, omaisuutemme katoavainen, kätemme lyhyt ja jos unohdamme tämän, J-la opettaa meille nöyryyttä ottamalla meiltä pois sen, mistä olimme niin ylpeitä.
Samalla J-la kuitenkin opettaa meille mikä meissä voi olla suurta ja katoamatonta: ei terveys, älykkyys, rikkaus, ulkonäkö, ystävät ja muut asiat, jotka ovat J-lan kädessä, vaan J-lan pelko, jirat shamaim, J-lan rakastaminen, ahavat Hashem, ja J-laan luottaminen, bitachon. Näiden asioiden tärkeyden ja syvyyden voimme joskus oppia vain vaikeuksien kautta. Sen sijaan, että harhailisimme mielitekojemme perässä, opimme palvelemaan J-laa ja ymmärtämään, miten kaikki tulee lopujen lopuksi J-lalta. Kärsimyksen tarkoitus on silloin, että tekisimme teshuvan, palaisimme takaisin Isämme luokse.
Siksi meidän tulisi oikeastaan kiittää J-laa kärsimyksistä, että Hän rakastaa meitä ja opettaa meitä. Kärsimysten kautta Hän johdattaa meidät taas oikealle tielle. Sanotaan, että hyvät ihmiset kärsivät synneistään tässä maailmassa, jotta heidän palkkionsa tulevassa maailmassa olisi suuri, kun taas pahat ihmiset saavat palkkion hyvistä teoistaan tässä maailmassa, ja rangaistuksen ttulevassa maailmassa.
Joskus tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Joskus kärsimys kohtaa myös niitä, jotka eivät ole tehneet mitään virhettä, eivätkä ajautuneet kauemmaksi J-lasta. Joskus ihminen on hyvä ja oikeamielinen, tsadik, ja silti hän kohtaa vaikeuksia. Nämä vaikeudet ovat kokeita, nisjonot, joiden kautta J-la puhdistaa hänet ja vahvistaa häntä. Niiden kautta sielumme kohoaa korkeammalle tasolle. Ihmisen suuruus on juuri siinä, että hänellä on vapaa tahto valita väärän ja oikean välillä. Kun valitsemme vaikeuksista huolimatta tehdä oikein, kehitymme ihmisinä, meistä tulee vahvempia, suurempia. Silloin J-la lähettää meille vaikeuksia, koska Hän rakastaa meitä ja tietää, että vain vaikeuksien kautta syntyy suuruus. J-la lähettää meille juuri ne vaikeudet, joita tarvitsemme. Mitä suurempi tsadik, mitä lähempänä J-laa ihminen on, sitä vaikeampia ovat nämä rakkauden kokeet. J-la koetteli Abrahamia käskemällä tätä uhraamaan poikansa juuri Abrahamin suuruuden vuoksi. Niinkuin Mishna (Pirkei avot 5:3) kertoo: "Kymmenellä koettelemuksella isäämme Abrahamia koeteltiin, ja hän läpäisi ne kaikki. Näin tuli tiettäväksi kuinka suuri oli meidän isämme Abrahamin rakkaus J-laa kohtaan."
Kun läpäisemme elämän kokeet, löydämme sisältämme voiman, joka muuten jäisi vain mahdollisuudeksi. Me synnymme täynnä mahdollisuuksia: meillä on mahdollisuus suuruuteen ja hyvyyteen, mutta myös pahaan. Vain läpäisemällä koettelemuksia, teemme potentiaalista todellisuutta, ylitämme omat rajamme.
Onpa vaikeuksien tarkoitus sitten näyttää meille virheemme ja kasvattaa meitä, tai auttaa meitä löytämään sisäisen voimamme ja kasvaa suuruuteen, vaikeudet kuuluvat elämään. Juutalaisuus neuvoo, että vaikeina aikoina meidän tulee rukoilla J-laa ja pyytää Häneltä apua. Usko J-laan auttaa meitä vaikeina aikoina.
Niin kuin sanotaan psalmissa 23: (On helppo ymmärtää, miksi tämä psalmi on tapana sanoa juuri hautajaisissa.)
גַּם כִּי-אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת, לֹא-אִירָא רָע- כִּי-אַתָּה עִמָּדִי
שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ, הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי
Gam ki elekh begei' tsalmavet, lo 'ira ra', ki ata imadi,
shivtekha umish'antekha, hema jenachamuni.
Vaikka minä kulkisin kuoleman varjon laaksossa,
en pelkäisi mitään pahaa,
sillä sinä olet minun kanssani. Vitsasi ja sauvasi, ne lohduttavat minua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti