torstai 17. toukokuuta 2018

Kuka on juutalainen?

Mikä oikeastaan tekee ihmisestä juutalaisen? Tästä asiasta on erilaisia näkemyksiä, mutta kolme asiaa nousee yleensä esiin: syntyperä, kulttuuri ja uskonto. Eri juutalaisilla ryhmillä nämä eri osa-alueet ovat eri järjestyksessä, tai jokin niistä puuttuu kokonaan. Esimerkiksi haredi-juutalaisten enemmistön mukaan juutalaisuus on ensisijaisesti uskonto, kun taas ei-ortodoksijuutalaiset näkevät juutalaisuuden ensisijaisesti syntyperänä ja kulttuurina.

Onko juutalaisuus siis uskonto? Kieltämättä juutalainen uskonto on asia, joka yhdistää kaikkia maailman juutalaisia etnisiä ryhmiä. Perinteisen juutalaisuuden mukaan ihminen ei kuitenkaan voi koskaan lakata olemasta juutalainen. Juutalaisesta äidistä syntynyt ihminen ei lakkaa juutalaisen lain silmissä olemasta juutalainen, vaikka hän olisi ateisti eikä uskoisi mihinkään, eikä millään tavalla harjoittaisi juutalaisuutta. Ihminen, joka on kerran kääntynyt juutalaisuuteen, ei myöskään koskaan lakkaa olemasta juutalainen, vaikka hän kääntyisi seuraavana vuonna johonkin toiseen uskontoon. Lisäksi juutalaisuus periytyy äidin kautta. Ihmisen ei tarvitse itse tehdä mitään ollakseen juutalainen, pelkkä syntyperä riittää.

Juutalaisuuteen kääntyminenkään ei ole samanlainen asia kuin vaikkapa islamiin tai kristinuskoon kääntyminen. Juutalaisuuden mukaan kaikkien ei tarvitse kääntyä juutalaisiksi, vaan ihminen voi uskoa täysin juutalaisuuteen, ja silti olla ei-juutalainen. Ihmisen ei tarvitse pelastuakseen kääntyä juutalaisuuteen tai elää juutalaista elämää, pelkkä moraalinen elämä riittää. Ihminen voi siis olla ateisti, tai harjoittaa muuta uskontoa, ja olla silti juutalainen. Toisaalta ihminen voi uskoa juutalaisuuteen ja olla silti ei-juutalainen. Juutalaisuus ei siis voi olla pelkkä uskonto.

Onko juutalaisuus siis kulttuuri? Maailmassa on kyllä paljon juutalaisia kulttuureja, mutta niistä jokaisella on erilaiset piirteet. Ashkenasijuutalainen kulttuuri on vain yksi juutalainen kulttuuri, sen lisäksi on esimerkiksi etiopianjuutalainen, jemeninjuutalainen, bukharijuutalainen, sefardijuutalainen ja intianjuutalainen kulttuuri. Mitä yhteistä näillä kulttuureilla on? Ainoat asiat, jotka yhdistävät kaikkia maailman juutalaisia kulttuureja, ovat uskonnolliset rituaalit, tekstit ja käsitykset. Yhteistä juutalaista kulttuuri ei siis ole olemassa, eikä juutalaisuus voi näin ollen olla kulttuuri, vaan pitäisi enemmänkin puhua juutalaisista kulttuureista monikossa.

Kulttuurit, myös juutalaiset kulttuurit, ovat ajan saatossa muuttuneet ja muovautuneet, ne riippuvat ilmastosta, maailmanpolitiikasta, ympäristöstä ja siitä, mistä vaikutteita satutaan saamaan. Mikään puhtaasti kulttuurinen asia ei maailman kaikkia juutalaisia yhdistä, joten kulttuurijuutalaisuus on tyypillisesti myös ashkenazisentristä: ashkenazijuutalaisia, jotka eivät ole vielä oikein käsittäneet, etteivät kaikki juutalaiset kulttuurit leivo letitettyä chalea tai syö gefilte fishiä. (Vaikka itse toki ashkenazijuutalaisena rakastankin molempia.)

Onko juutalaisuus sitten syntyperä? Usein juutalaiset määritellään Tooran henkilöiden kautta: juutalaiset ovat Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin jälkeläisiä. Kuitenkin, Tooran mukaan Abrahamilla oli monta poikaa, muun muassa Ismael. Iisakillakin oli Jaakobin lisäksi toinen poika nimeltä Eesau. Näiden muiden poikien ja Ismaelin ja Eesaun jälkeläisiä ei kuitenkaan pidetä juutalaisina, vaan ei-juutalaisina. Miksi? Jos juutalaisuus perustuu syntyperään, eikö heidänkin pitäisi olla juutalaisia?
No, ehkä vastaus löytyy Jaakobista, toiselta nimeltään Israelista, jonka kahdestatoista pojasta tuli kahdentoista heimon kantaisiä. Toorassa todellakin kutsutaan juutalaista kansaa nimillä "Israelin lapset" ja "Israelin kansa". Onko arvoitus on siis ratkennut? Ehkä juutalaisuuden määritelmä on, että juutalaiset ovat Jaakobin jälkeläisiä.

Niin voisi luulla, mutta seuraavaksi herää kysymys: jos juutalaisuus perustuu syntyperään, miksi se periytyy vain äidin kautta? Jos ihminen on isän puolelta Jaakobin jälkeläinen, muttei äidin puolelta, miksi se tekee hänestä ei-juutalaisen? Ehkä meidän pitää siis parantaa määritelmäämme: Ihminen, joka äitilinjansa mukaan on Jaakobin jälkeläinen, on juutalainen. Ongelma vain on, että geneettisesti tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi ashkenasijuutalaisten geenejä tutkimalla on huomattu, että noin 80% ashkenasijuutalaisten äitilinjoista johtaa paikallisiin eurooppalaisiin naisiin. Eikö siis 80% ashkenasijuutalaisista olekaan juutalaisia?

Tähänhän tietenkin selitys löytyy kääntymisestä: voidaan lähteä siitä oletuksesta, että 80% ashkenasijuutalaisten esiäideistä oli varmaankin juutalaisuuteen kääntyneitä, eikä ei-juutalaisia. Tämä vastaus pitää ashkenasijuutalaisten enemmistön edelleen juutalaisina, mutta avaa taas uuden kysymyksen: mikä tekee käännynnäisistä, joilla ei ole juutalaisia juuria, juutalaisia? Juutalaisuuteen on kuitenkin kaikkina aikoina ja kaikkialla maailmassa liittynyt käännynnäisiä, niin kuin geenitutkimuksella voi todistaa, ja kyllähän sen huomaa jo siitä, miten erilaiselta eri puolilta maailmaa tulleet juutalaiset näyttävät. Käännynnäisten juutalaisuuden kyseenalaistaessaan tulisi siis kyseenalaistaneeksi myös maailman syntyperäisistä juutalaisista suurimman osan juutalaisuuden. Mutta miksi juutalaiseen kansaan voi liittyä vain uskonnollisen rituaalin kautta?

Toisaalta taas aikojen kuluessa juutalaisia on tasaisena virtana kääntynyt muihin uskontoihin, ja he ovat hävinneet muiden kansojen ja uskontojen joukkoon, eivätkä heidän jälkeläisensä enää edes tiedä mitään juutalaisista juuristaan. Kun aikaa on kulunut muutama tuhatta vuotta, on laskeskeltu, että maailmassa olisi  kymmeniä miljoonia ihmisiä, joiden suora äitilinja johtaa juutalaiseen naiseen, kun tarpeeksi kauan seurataan. Onko maailmassa siis kymmeniä miljoonia juutalaisia?

Entä kymmenen kadonnutta heimoa? Aikoinaan kun Israelin kuningaskunta valloitettiin, suurin osa Israelin heimoista hävisi muiden kansojen joukkoon ja unohti olevansa juutalaisia. Nykyään emme tiedä, ketkä ihmiset ovat näiden heimojen jälkeläisiä. Ovatko nämä jälkeläiset 3000 vuotta myöhemmin edelleen juutalaisia?

Mishnan mukaan he ovat menettäneet juutalaisuudestaan suurimman osan, koska ihmiset, jotka sukupolvien kuluessa unohtavat olevansa juutalaisia, menettävät kedushat Israelin, eivätkä heitä enää koske samat lait kuin juutalaisia.

Ehkä juutalaisuus on vain kansakunta, vähän niin kuin suomalaiset tai ruotsalaiset. Miksei? No, kansakunnan määritelmään kuuluu, että kansakunnalla täytyy olla jokin maa-alue, jota se hallitsee. Tässä vaiheessa voisi tietysti mainita Israelin, mutta suurin osa maailman juutalaisista ei ole israelilaisia. Israelilaiset sopivat kyllä kansakunnan määritelmään, mutta mitä juutalaiset sitten olivat ennen Israelin valtion perustamista, diasporassa?

Ehkäpä paras määritelmä olisikin kansa tai etninen ryhmä. Etnisen ryhmän määritelmään kuuluvat: yhteinen alue, yhteinen syntyperä, yhteinen kieli, yhteinen kulttuuri, yhteinen uskonto, yhteinen identiteetti, yhteinen nimi ja yhteinen tarina alkuperästä. Kuitenkin juutalaisuuteen kääntyneen äidin lapselta, joka adoptoidaan kristittyyn perheeseen ja joka pitää itseään kristittynä, puuttuu nämä kaikki. Perinteisen juutalaisuuden mukaan tämä lapsi on kuitenkin juutalainen. Mikä tekee hänestä juutalaisen?

Jos juutalaisuus ymmärretään etniseksi ryhmäksi tai kansaksi, herää myös toinen kysymys: Miksi äitilinjan vaatimus on niin tiukka? Suomessa kasvanutta ihmistä, jonka isovanhemmista äidinäidinäiti on ruotsalainen, ei kukaan pitäisi ruotsalaisena. Miksi siis juutalaisuuden piirissä kasvanutta ihmistä, jonka äidinäidinäiti ei ole juutalainen, pidetään ei-juutalaisena? Ihminen, jonka isoisovanhemmista seitsemän on juutalaisia, mutta äidinidinäiti on ei-juutalainen, ei ole juutalainen. Toisaalta ihminen, jonka isoisovanhemmista seitsemän on ei-juutalaisia, mutta äidinäidinäiti on juutalainen, on juutalainen. Mikä etninen ryhmä toimii näin? Mihin kansaan voi kuulua, vaikka vain yksi isoisovanhempi olisi yksi meistä, mutta olla ulkopuolinen vaikka kaikki muut paitsi yksi esivanhemmista olisi meikäläisiä?

Juutalaisuus ei siis sovi oikein mihinkään määritelmään kokonaan. Mikä sitten tekee ihmisestä juutalaisen?

Onko juutalaisuus siis kansa, uskonto, kansakunta, etninen ryhmä, syntyperä, kulttuuri vai jotain aivan muuta? Itse äänestäisin viimeisimmän vaihtoehdon mukaisesti: juutalaisuus on jotain aivan muuta.





























5 kommenttia:

  1. https://youtu.be/cGz9BVJ_k6s

    VastaaPoista
  2. Kiva kun joku suomenjuutalainen pitää bloga uskostaan. Tai ehkä monikin pitää, mutta ei ole tullut minua vastaan.
    Olisi ollut ihana lisä, jos profiilissasi olisi ollut joitakin perustietoja itsestäsi. Edes sukupuoli ja ikä...

    VastaaPoista
  3. Saanko vielä kysyä? Olen saanut selville sukujuuristani. Äitini isä eli isoisäni oli juutalainen. Mummoni ei. Onko juutalaisuus periytynyt minulle syntyperän kautta? Tämän mukaan ymmärrän ettei ole, koska mummoni ei ollut juutalainen, jos se periytyy vain äidin kautta. Olen hämmentynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin se menee, eli koska juutalaisen isän lapsi ei ole juutalainen, sinä ja äitisi ette ole juutalaisen lain mukaan juutalaisia.

      Poista